вторник, 29 септември 2009 г.

Свинският грип и плазменият телевизор са хит в телефонните измами

Поне по 10 преписки на ден за телефонни измами образуват в Софийската районна прокуратура. Тенденцията от началото на годината сочи, че случаите на подобен тип измама са станали повече в сравнение със същия период на 2008 г.

Въпреки това телефонните измамници все още успяват успешно да заблудят в повечето случаи жертвите си. Последният хит, използван от измамниците, е свинският грип. Престъпниците се представят като медицинско лице и искат в повечето случи над 1000 лева за "лечение на свински грип на близък роднина, който изведнъж е проявил симптомите на болестта".

Психолози съветват в тези случаи да се внимава при разговор с непознати, защото измамниците са със специално тренирани умения. По време на разговор с потенциалната жертва те успяват да разберат на колко години е, къде живее и други нужни за измамата данни.

Друга схема за измама, "модерна" напоследък, действа в страната. Привличат се жертви с предлагане на безплатен плазмен телевизор и парична награда от 500 лева. Опит да бъдат измамени стават хора, които ползват мобилни телефони. В един от случаите женски глас обяснява учтиво, че телефонът, на който се обажда е изтеглен от томбола в магазин от голяма верига за продажба на черна и бяла техника.

Няма коментари:

Публикуване на коментар