вторник, 29 септември 2009 г.

Ще свърши ли светът на 21 декември 2012 г.


След като светът не свърши нито във фаталната 2000 година, защото е кръгло число, нито с пускането на Големия адронен колайдер, защото е голям и опасен, краят му беше насрочен за 21 декември 2012 година. При това категорично, не с едно, а с цяла поредица от основания за апокалиптични очаквания.
Първото и най-съществено от тях е календарът на маите: В древния календар на представителите на тази отдавна изчезнала цивилизация се посочва, че краят на света ще бъде точно на 21 декември 2012 г. Да им вярваме ли? Цивилизацията на маите, живели в Централна Америка, процъфтявала от 6-и до 9-и век. Те с изключителна стриктност и удивителна за времето си вещина водели своя невероятно точен календар, който показвал циклите на Луната, Слънцето и планетите, като сочел лунните и слънчевите затъмнения за хиляди години напред. И о, ужас, календарът им мистериозно приключва на 21 декември 2012 г.
На този ден, изчислили маите, Слънцето ще се издигне до центъра на Млечния път, посочен като черна дупка. През последните пет години астрономите са открили, че в действителност съществува огромна черна дупка в центъра на нашата галактика Млечния път. Те твърдят, че на 21 декември 2012 г. положението на Земята ще се изравни със Слънцето и с центъра на Млечния път. Това галатическо събитие става веднъж на всеки 25 800 години. Никой не знае какъв ще бъде ефектът от него в 2012 г., но маите вярвали, че ще се случи нещо ужасно
Второто основание за настъпването на Апокалипсиса (или поне за всемирна паника) е Теорията за смяната на полюсите (Polar Shift Theory): Тя впрочем поразително съвпада с изчисленията на маите. Цялата мантия на Земята ще се промени за дни, или даже да часове. Северният и Южният полюс ще сменят местата си, причинявайки земетресения, цунами, вулканични изригвания и други природни бедствия. Част от авторите на теорията твърдят, че това ще стане през 2012 г. Американската академия за космически изследвания НАСА също предрича, че през 2012 г., когато Слънцето достигне края на 11-ия лунен цикъл, ще се обърнат неговите магнитни полюси, което може допълнително да засили въздействието на магнитното поле на Земята, като вредни частици попаднат върху нея.
Третата апокалиптична заплаха е планетата Нибиру (наричана още Ерис, Мардук, планетата Х и пр.). Тази теория предполага, че истинската причина за климатичните промени, за вулканична дейност и засилването на сеизмичната активност е приближаването на планетата Нибиру до Слънчевата система, което ще стане през 3600 година и ще доведе до топене на ледниците. В теорията се твърди, че Нибиру е преминала между Марс и Юпитер преди около 7200 години и най-вероятно е задействала природни катаклизми и наводнения. Предполага се, че планетата ще бъде близо до Земята между 2010 и 2012 г., което може да предизвика масово топене на ледниците, причинявайки огромни приливни вълни и в крайна сметка всемирни наводнения като тези от времето на Ной
Четвъртото доказателство в подкрепа за прогнозата, че Страшният съд идва на 21 декември 2012 г., е пророчеството от древнокитайската класическа литература И чинг (Книга на промените). Графиките там точно показват времето на разпадане на Римската империя, откриването на Новия свят, световните войни през 20-и век, както и края на света на точно определена дата - 21 декември 2012 г.
Пето доказателство - Библията и пророчествата на Нострадамус: Според текстове в Библията метеор, астероид или комета долу-горе по това време ще се сблъскат със Земята. А колкото до Нострадамус, според редица тълкуватели много от неговите пророчества са се потвърдили, като например атентатът срещу Световния търговски център през 2001 г. Нататък се говори за серия от природни бедствия, причинени от нещо като "комета"...
Дали всичко казано дотук може да се вземе за чиста монета или това са само съвпадения и безсмислени модели на случайни събития?
Има стотици предсказания от миналото за "края на света", които не са се сбъднали. Може би това е просто поредният опит да се популяризират различни теории, свързани с Апокалипсиса? А дали пък така упорито предсказваният край на света през 2012 г. не е всъщност отдавна предреченият драстичен преход на човечеството към нов светоглед? Може би тъкмо тази промяна към духовно извисяване и нови ценности е определена да започне в края на 2012 година?
Тъй или иначе, но противниците на споменатите теории имат доста сериозни аргументи, които опровергават идването на края. Впрочем глобалната мрежа интернет буквално ври от доводи, доказващи, че Апокалипсисът пак няма да се състои, поне в обозримо бъдеще. Факт е, напомнят учени, че календарът на маите приключва на 21 декември 2012 г., но е добре да отчетем и факта, че датата за началото на цивилизацията на маите е 3113 преди Христа. Един пълен цикъл на календара на маите би бил 5125 г., т. е. завършва на 21 декември 2012 г. Което обяснява защо календарът на маите мистериозно приключва на тази дата.
Ето например какво пише един от многото блогъри, разчепкващи темата - Angel Anthony - Rockbul, в www.rockbul.blogspot.com по въпроса за предполагаемия космически сблъсък: ""Говори се, че на 21 декември 2012 г. Нибиру ще бъде в опасна близост до Земята и тогава ще става, каквото ще става. Сега сме 2009 година, ако Нибиру идва на 3600 години веднъж , както твърдят "осведомените" това значи, че за последен път Планетата "Х" е била тук през 1591 г. пр.Хр., а по-предния път - през 4591 г пр. Хр. Ако е вярно твърдението, че "анунаките" - жителите на планетата Нибиру, са ни посетели преди 500 000 години и са засели живот на Земята, то Нибиру от тогава до сега ще да е идвала точно 138, 888... пъти в близост до Земята. Опитах се да открия някои любопитни неща, случили се в тези години, но не успях.

138 пъти е идвала, а Земята си е цяла целиничка без да смятаме още колко пъти е идвала за 4, 5 млрд. години."
Казват, че Нибиру, идвайки в нашата система, минава между орбитите на Марс и Юпитер и отново поема по своят път извън орбитата на Плутон. Т.е., когато е най-близко до Земята, се намира на 166 мил. мили от нас. От такова разстояние тя не би променила нищо на Земята. Да, но се появява хипотезата, че при някакво странно обстоятелство на подредба на планетите в Слънчевата система, Нибиру е влязла по-навътре и е преминала между орбитите на Земята и Венера, т.е на около 12,5 милиона мили от Земята предизвиквайки библейския потоп... Интересно, имало ли е преди 13 000 години, когато се е случил потопът, нещо необичайно в подредбата на планетите в Слънчевата система, които евентуално да докарат Нибиру в такава неприятна близост до Земята? Науката не казва да е имало.
Още нещо - може ли да съществува такава планета, която да се доближава до Венера с нейните почти 200 градуса температура и след това да си замине зад орбитата на Плутон с неговите почти 200 градуса, и на тази планета да има живот - "анунаките"?! Освен ако Нибиру не е някакъв космически кораб (три пъти по- голям от Земята) захранван със собствена енергия и вече милиарди години снове напред - назад из дебрите на космоса? След три години, в 2012-а, Нибиру щяла незнайно защо да се доближи до Земята. Астрономите обаче не виждат това. Защо?
Привържениците на конспиративните теории веднага ще кажат - защото се крие. Добре, крие се, но от кого и защо. Приемаме, че много богатите знаят и крият. Тогава защо инвестират пари в свръхскъпи проекти? Вместо да спасява света, Бил Геитс продължава да разработва Windows, а знае, че краят е след 3 години? В Дубай шейховете строят острови, дават луди пари, а знаят, че всичко ще се срине за миг? Русия инвестира в газопроводи и ракети, същото прави и Америка. Няма логика.
Изводът е простичък - да оставим планетите, Космоса, Вселената и Господ Бог да вършат своето и да не изпадаме в никому ненужна паника. Но ако можем, нека да поживеем известно време с мисълта за края, пък дано това ни направи по-разумни и по-добри.

Няма коментари:

Публикуване на коментар